Till innehåll på sidan

Skolmaten

God, nyttig och vällagad, så ska skolmaten vara! Vi lagar lunch till ditt barn och cirka 1100 personer till, varje dag, även när det är lov och ditt barn är på fritidshemmet. Vi lagar också mellanmål till 400 elever varje dag.

Skolmat som barn tycker om

Vårt mål är att laga den mesta maten från grunden. Köttfärsbiffar görs med nötfärs och vi gör dem själva här i köket. Potatismoset görs på kokt potatis och inte på pulver. Vi lagar dock inte allt från grunden, en del extra tidskrävande maträtter köper vi färdiga, till exempel köttbullar och pannkakor.
Annat ditt barn kanske gillar som vi köper färdigt är:

 • ketchup,
 • majonnäs,
 • inlagda rödbetor,
 • lingonsylt
 • buljonger.

 Mjölk, fil och yoghurt som serveras är sockerfri.

Lunchen vi erbjuder

Skolmaten på Bagarmossen Brotorps skolor består av:

 • varmrätt, även vegetarisk
 • grönsaker
 • bröd
 • lättmjölk eller kallt vatten. 

Om fisken vi serverar

När vi serverar fisk får vi laga till mer än vad någon skulle tro. I Bagarmossen och Brotorps skolor har fisk blivit en favorit som de flesta eleverna äter mycket av. Vi använder mestadels färsk fisk. Naturligtvis är stekt fisk favorit men vi serverar ju även ångkokt, gryta och pasta med fisk.
Fisken är KRAV eller MSC-märkt. Det betyder att vi serverar fisk som har minimal miljöpåverkan, att den bevarar mångfalden i haven och att den fiskas utan att förstöra havsbotten. Vi serverar endast fisk fiskad i rena vatten. Det innebär att vi inte serverar strömming från Östersjön. Vi serverar aldrig fisk fiskad i insjöar.

Så blir fisken KRAV-märkt (annan webbsida)

Miljömärkning av fiskar (annan webbsida)

Fisk är så nyttigt att man ska äta det helst två till tre gånger i veckan. Fisk innehåller mycket bra fetter, D-vitamin, jod och selen. Och det är det som gör fisken nyttig. Fisk är godis för hjärnan!

Livsmedelsverket: om att fisk är nyttigt (annan webbsida)

Har ditt barn allergi?

Det är viktigt att ditt barn har möjlighet att äta skolmat i skolan. Bara personal som har utbildning i specialkost, får laga allergi- och specialkost. På Bagarmossen Brotorps skolor har vi fyra kockar med utbildning i specialkost. Vi lagar endast specialkost av medicinska skäl. All allergi- och specialmat är unik och görs till varje elev som lämnat läkarintyg. Den vegetariska maten får alla äta av och räknas inte som specialkost.

Sök specialkost

 1. Lämna ditt barns läkarintyg till skolsköterskan.
 2. Skolsköterskan informerar personalen i köket.
 3. Ditt barns lärare visar var maten står serverad.
 4. Anmäl alltid ditt barns frånvaro direkt till köket på 08-508 157 35 för att hjälpa oss minska matsvinnet.

Anvisningar och blankett för specialkost (annan webbsida)

Kontakt

Ring gärna direkt till skolan kök om du vill meddela något, eller ställa en fråga.

Telefon: 08-508 157 35

Dela: