Skolmaten

Varje dag serveras drygt 60 000 luncher i Stockholms kommunala grundskolor. I Bagarmossens skola lagar vi ungefär 1000 portioner varje dag.

Sedan november 2015 uppfyller Bagarmossens skola KRAVs regler för Restaurang och Storhushåll!

Vi serverar ca 600 portioner lunch i Bagarmossens skola varje dag. Hela F-3, 4-6, 7-9,  och personal äter lunch i vår matsal varje dag. Vi skickar färdig och varm mat med lastbil till Brotorpsskolan där ca 320 elever och personal äter lunch varje dag. Dessutom skickar vi ungefär 80 portioner lunch till förskolan Emågatan varje dag. Köket i Bagarmossens skola lagar mat året runt fast det är lov. Under loven måste ju alla elever på fritidshemmen i Nybygget, Diamanten och Brotorp få lunch samt barnen på Emågatan.

För att alla barn ska få bra, god och nyttig mat har utbildningsnämnden i Stockholm beslutat att alla skolor ska följa riktlinjer som kostcheferna tagit fram. Det är för att skolan ska vara ett föredöme och lära eleverna sunda matvanor och samtidigt förebygga barnfetma. Bland annat ska vi endast servera nyckelhålsmärkt mjölk, yoghurt, smörgås fett och bröd.
◾All mjölk, fil och yoghurt vi serverar ska vara sockerfri och ”lätt”
◾Smörgåsmargarinet vi serverar är Bregott, Lätt&lagom omega 3 samt helt mjölkfri Becel Lätt med omega 3 & 6. 
◾Allt bröd vi serverar är med fullkorn och utan socker.

Det är viktigt att alla barn äter en ordentlig frukost innan de kommer till skolan. Lunchen vi erbjuder ska alltid innehålla grönsaker, varmrätt, bröd samt mjölk eller kallt vatten. Mellanmålet är en liten måltid mellan lunch och middag. Middag ska man äta hemma.

I Bagarmossens skola  ”lagar vi mat från grunden”

De senaste åren har det varit mycket prat och skriverier om ”mat lagad från grunden”. I Bagarmossens skola har vi sedan ett par år lagat mycket av maten ”på riktigt – från grunden. Med mat ”lagad från grunden” menar vi att maten är lagad från råvaror inte från ”halv- eller helfabrikat.

Vi gör tillexempel våra köttfärsbiffar av köttfärs, lök, ströbröd, mjölk, ägg och kryddor. På samma vis som man gör hemma. Fast vi gör många fler. Tidigare kom det färdiga köttfärsbiffar frusna i kartong, som bara behövdes värmas upp. Vi köper aldrig färdigpanerad fisk. All fisk vi serverar är KRAV eller MSC-märkt. Vi tar rå fiskfilé och vänder den i den sorts panering vi vill använda. Oftast innehåller vår panering fullkorn. Vi använder gärna färsk fisk, men om den är för dyr väljer vi en bra djupfryst sort. När vi gör sås så gör vi den alltid på riktigt, aldrig på pulver. På samma sätt med potatismos, aldrig på pulver.

Men vi lagar inte allt från grunden. Vi köper till exempel bröd, ketchup, majonnäs, inlagda rödbetor, lingonsylt och buljonger. Anledningen är att det i de flesta fall blir mycket billigare och vi inte skulle hinna med att koka vår ketchup och sylt själva.

En del maträtter köper vi dock helt färdiga och det är för att vi inte hinner göra dem själva. Det är till exempel köttbullar, pannkakor, blodpudding och en del vegetariska maträtter. Vi tillagar de sedan för att serveras ”nygjorda”

Om fisken vi serverar

När vi serverar fisk så får vi laga till mer än vad någon skulle tro. I Bagarmossen och Brotorp har fisk blivit en favorit som de flesta eleverna äter mycket av. Naturligtvis är stekt fisk favorit men vi serverar ju även ångkokt och gryta och pasta med fisk.

Den mesta av fisken vi serverar är KRAV eller MSC-märkt. Det betyder att vi serverar fisk som har minimal miljöpåverkan. Att den bevarar mångfalden i haven samt att den fiskas utan att förstöra havsbotten mm.

Vi serverar endast fisk fiskad i rena vatten. Det innebär att vi inte längre serverar strömming från Östersjön. Istället serverar vi strömming fiskad på västkusten. Fast då heter det egentligen sill. Det är samma fisk. Vi serverar aldrig fisk fiskad i insjöar.

Fisk är så nyttigt att man ska äta det helst två till tre gånger i veckan. Fisk innehåller mycket bra fetter, D-vitamin, jod och selen. Och det är det som gör fisken så nyttig. Fisk är godis för hjärnan!

Varför serverar vi bara Nyckelhålsmärkt Lättmargarin i skolan?
Livsmedelsverket rekommenderar det som är bäst för barnen

Ansvarig politiker i utbildningsnämnden har poängterat att det är viktigt att eleverna har möjlighet att välja vad de vill ha på smörgåsen. Därför serverar vi åter Bregott, samtidigt följer vi Livsmedelsverkets och utbildningsförvaltningens riktlinjer och erbjuder även LättoLagom Omega 3

Flera debattartiklar påstår att Livsmedelsverkets råd om fett för barn saknar stöd i vetenskapen och att råden innebär en hälsofara. Det är inte sant. Tvärtom visar den senaste forskningen att folkhälsan skulle vinna på att vi äter mer sådant fett som finns i fet fisk, oljor och mjuka margariner, och mindre av sådant fett som finns i smör och fet mjölk. Vi utgår från vad vetenskapen säger när Livsmedelsverket ger kostråd till barn.

Det finns en felaktig föreställning om att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Det stämmer inte. Bland de experter världen över som forskar inom området finns en samsyn om att det inte är nyttigt att äta mycket smör och grädde, och att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut mättat fett mot fleromättat fett. Det vill säga det är bra att välja fet fisk, lättmjölk, mjukt margarin i stället för feta charkprodukter, fet mjölk, grädde och smör. Det gäller både barn och vuxna.

Barn behöver också fleromättat fett, som omega-3, för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt. I dag får 90 procent av alla barn i Sverige i sig för lite fleromättat fett och för mycket mättat. Ett enkelt sätt för barn att få mer fleromättat och mindre mättat fett är att ersätta fet mjölk och smör med lättmjölk och nyckelhålsmärkt margarin. Därför rekommenderar vi det i våra råd om bra mat i förskolan och skolan.

Många påstår att Livsmedelsverkets kostråd är förlegade och inte baseras på den senaste forskningen. De har fel. Livsmedelsverkets råd uppdateras regelbundet – och då går de naturligtvis också igenom den samlade forskningen, även den allra senaste. En större genomgång av råden gjordes 2005, och efter det har en del mindre ändringar gjorts. Norge uppdaterade sina kostråd i våren 2012. De kommer fram till samma slutsatser som Livsmedelsverket. Så även i USA, där man uppdaterade kostråden 2010. Så enigheten världen över är stor bland forskare med spetskompetens inom nutritionsområdet om synen på vad som är bra matvanor och på fett och fettkvalitet.

Det finns alltid enstaka studier som talar emot den samlade vetenskapliga sanningen. Sådan är vetenskapen och det är också dess storhet. Vetenskapen är ett ständigt byggande av kunskap – den ena studien läggs till den andra. Men när man tar fram näringsrekommendationer och kostråd till en befolkning, särskilt till barn, måste den vila på en bred vetenskaplig grund. Det kompromissar Livsmedelsverket aldrig med.

Wulf Becker, professor i nutritionsforskning
Anna Karin Lindroos, medicine doktor, nutritionsforskare
Irene Mattisson, doktor i medicinska vetenskaper, nutritionsepidemiologi

Allergi och Specialkost!

Blankett och anvisningar om specialkost vid allergi

Det är viktigt att alla äter lunch i skolan! Det är så viktigt att det är skrivet i skollagen att alla elever i grundskolan har rätt till gratis skollunch och att den ska vara nyttigt. I Stockholm har utbildningsförvaltningen bestämt vad nyttig skolmat är. Skolan ska vara ett föredöme och lära eleverna sunda matvanor.

Men alla kan inte äta all mat. Vissa elever har allergier som gör dem sjuka om de äter fel mat. Vissa kan bli så sjuka så att de får åka ambulans till sjukhuset. Vissa elever äter kanske bara vissa maträtter. Vissa barn har diagnoser och speciella behov. Deras egna lärare i samråd med kökspersonalen kommer överens kring deras måltider.

Gunnilla är Specialkokerska hos oss. Hon lagar alla mat till allergiker och alla annan specialmat. Hon lagar t.ex. mat utan mjölk till mjölkallergiker och glutenfritt till glutenallergiker. Hon har specialutbildning är expert på specialmat. Bara de med utbildning i specialkost får laga allergi- och specialkost hos oss.

För att vi ska tillaga allergi- eller specialmat behöver vi ett läkarintyg.�
Läkarintyget lämnas till skolsyster, som sedan informerar oss. Intyg från föräldrar, släkter & vänner godtas inte.
Vi lagar endast specialkost av medicinska skäl.

Alla får äta av den vegetariska maten, det är inte specialmat.

Om en elev är frånvarnade  från skolan eller sjuk är det viktigt att köket får reda på det så att vi inte lagar mat som sedan bara kastas bort.
All allergi- och specialmat är unik och görs till varje elev som lämnat intyg. Bästa & enklaste sättet är att ringa direkt till köket 08 508 157 35

 

Dela:
Kategorier: