Skolmaten

Välkomna till Köket på Bagarmossen Brotorps skolors Skolrestaurang

Skolmaten på Bagarmossen Brotorps skolor ska vara bra, nyttig och god. Vi lagar lunch till ca 1100 personer, mellanmål till 400 elever varje dag. Köket lagar mat varje vardag, även när det är lov och fritidshemsverksamheten är igång.

Utbildningsnämnden i Stockholms stad har beslutat om riktlinjer för skolmaten som gäller alla stadens skolor. Skolan ska vara ett föredöme och bidra till att eleverna får sunda matvanor och samtidigt motverkar barnfetma. Lunchen vi erbjuder på Bagarmossen Brotorps skolor innehåller därför alltid grönsaker, varmrätt, bröd samt lättmjölk eller kallt vatten. All mjölk, fil och yoghurt som serveras är sockerfri. All fisk vi serverar är KRAV eller MSC-märkt. Mellanmålet som serveras på eftermiddagen är självklart sockerfritt.

Vårt mål är att laga den mesta maten från grunden. Köttfärsbiffar görs med nötfärs och vi gör dem själva här i köket. Potatismoset görs på kokt potatis och inte pulver. Vi lagar dock inte allt från grunden, en del extra tidskrävande maträtter köper vi färdiga, t ex köttbullar och pannkakor. Vi köper också, ketchup, majonnäs, inlagda rödbetor, lingonsylt och buljonger färdigt.

Om fisken vi serverar

När vi serverar fisk så får vi laga till mer än vad någon skulle tro. I Bagarmossen och Brotorp har fisk blivit en favorit som de flesta eleverna äter mycket av. Vi använder mestadels färsk fisk. Naturligtvis är stekt fisk favorit men vi serverar ju även ångkokt och gryta och pasta med fisk.

All fisken vi serverar är KRAV eller MSC-märkt. Det betyder att vi serverar fisk som har minimal miljöpåverkan. Att den bevarar mångfalden i haven samt att den fiskas utan att förstöra havsbotten mm.

Vi serverar endast fisk fiskad i rena vatten. Det innebär att vi inte serverar strömming från Östersjön. Vi serverar aldrig fisk fiskad i insjöar.

Fisk är så nyttigt att man ska äta det helst två till tre gånger i veckan. Fisk innehåller mycket bra fetter, D-vitamin, jod och selen. Och det är det som gör fisken så nyttig. Fisk är godis för hjärnan!

Allergi och Specialkost

Det är viktigt att alla elever har möjlighet att äta skolmat i skolan.  Vi har 4 utbildade specialkockar hos oss. Bara personal som har utbildning i specialkost, får laga allergi- och specialkost hos oss.
För att vi ska tillaga allergi- eller specialmat, behöver vi ett läkarintyg från behandlande läkare. Läkarintyget lämnas till skolsyster, som sedan informerar oss. Vi lagar endast specialkost av medicinska skäl. Om en elev är frånvarnade från skolan eller sjuk är det viktigt att köket får reda på det, så att vi inte lagar mat som sedan bara kastas bort. All allergi- och specialmat är unik och görs till varje elev som lämnat intyg.
Ring gärna direkt till skolan kök 08 508 15735 om du vill meddela något, eller ställa en fråga.

Den vegetariska maten får alla äta av och räknas inte som specialkost.

Blankett och anvisningar om specialkost vid allergi

Dela:
Kategorier: